VRAAG VAN DE MAAND - JUNI 2024
Gelet op de afwezigheden deze zomer zou ik graag beroep doen op mijn neefje om een handje te helpen tijdens de maand juli. Onder welke voorwaarden kan ik hem aanwerven als een student?
Onder bepaalde voorwaarden is het inderdaad mogelijk om een student aan te werven. Hieronder lijsten we nogmaals de belangrijkste aandachtspunten op bij het aanwerven van een student.
1. Wie kan aangeworven worden als student?
Iedereen die minstens 16 jaar oud is en studeren als hoofdactiviteit heeft (in het middelbaar onderwijs of hoger onderwijs), kan in principe aangeworven worden als student. Er bestaat eveneens een afwijking voor de jongere die minstens 15 jaar oud is indien hij de twee eerste leerjaren van het secundair onderwijs heeft beëindigd en niet langer onderworpen is aan de voltijdse leerplicht. Er staat met andere woorden geen maximumleeftijd op studentenarbeid.
Indien u twijfelt of een bepaalde persoon als jobstudent aangeworven kan worden, kan u uiteraard terecht bij onze juridische dienst via het e-mailadres legal@ssn.be.
2. Welke formaliteiten dienen in orde gebracht te worden?
Vooraleer u een jobstudent kan aanwerven, dient er in elk geval aan een aantal bijkomende wettelijke verplichtingen voldaan te zijn.
- Er dient met de student een schriftelijke overeenkomst afgesloten te worden en dit voor een maximumduur van 12 maanden. Deze overeenkomst dient bovendien een aantal bijkomende verplichte vermeldingen te bevatten. Op onze website kan u een modelovereenkomst terugvinden voor de aanstelling van een student in de hoedanigheid van bediende. Gelieve ons te contacteren indien u een modelovereenkomst voor een student-arbeider wenst te ontvangen
- Het is absoluut noodzakelijk dat er tijdig een Dimona-aangifte wordt gedaan voor de student, en dit zowel bij de indiensttreding als de uitdiensttreding van de student, alsook het aantal voorziene arbeidsuren per trimester. Bij laattijdige Dimona-aangifte zal de tewerkstelling van de student onderworpen worden aan “normale” socialezekerheidsbijdragen (zie verder onder punt 4)
Ter herinnering: u kunt de Dimona-aangifte gratis doen via e-services. Als u wilt dat het SSN de Dimona-aangifte voor haar rekening neemt, dient u de voor de aangifte benodigde gegevens uiterlijk om 12.00 uur op de dag vóór aanvang van de werkzaamheden, en uiterlijk om 12.00 uur op de werkdag vóór het weekend of de feestdag als een student direct na het weekend of na de feestdag met diens werkzaamheden begint, aan ons te bezorgen.
Wij herinneren u er ten slotte aan dat de Dimona-aangifte in elk geval ten laatste gebeurd dient te zijn voor de aanvang van de arbeidsovereenkomst.
3. Op welke bezoldiging kan de student aanspraak maken?
In principe heeft een student recht op hetzelfde loon als een werknemer met dezelfde functie. In bepaalde paritaire comités (zoals het notariaat) worden er daarnaast specifieke barema’s voor studenten voorzien. Daarom moet u de barema’s toepassen die op bedrijfsniveau zijn vastgesteld of de barema’s die binnen de sector van toepassing zijn. Het beste is om contact op te nemen uw Payroll Administrator voor meer informatie of zelf op onze website de barema’s te raadplegen die binnen uw sector van toepassing zijn.
4. Welke parafiscale behandeling is van toepassing?
Indien bovenstaande voorwaarden worden nageleefd, dan geniet de student van een RSZ-voordeeltarief gedurende 600 uren per kalenderjaar (bij één of meerdere werkgevers). Concreet moet de werkgever slechts een percentage van 5,43% aan sociale bijdragen betalen in plaats van ongeveer 32% (afhankelijk van de sector). De student betaalt op zijn beurt dan weer slechts 2,71% sociale bijdragen, terwijl een gewone werknemer 13,07% betaalt.
Wanneer de limiet van 600 uur wordt overschreden, zijn ‘gewone’ sociale bijdragen verschuldigd vanaf het 601ste uur. Wij raden u dan ook aan om, alvorens de arbeidsovereenkomst met de student af te sluiten, aan de student in kwestie een attest te vragen dat verzekert dat hij of zij het quotum van 600 uren niet overschrijdt. De student kan een dergelijk attest verkrijgen op de website student@work.
Indien u als werkgever graag beroep zou doen op een student en u hierover nog vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze juridische dienst via het e-mailadres legal@ssn.be.