TIJDELIJKE WERKLOOSHEID VOOR OUDERS IN GEVAL DE SCHOOL SLUIT EN DE KAMPEN GEANNULEERD WORDEN

Welke opties staan open voor medewerkers die hun kinderen niet kunnen opvangen naar aanleiding van de onvoorziene sluiting van de scholen voor de paasvakantie en de annulatie van bepaalde kampen tijdens de vakantie om de verspreiding van het virus te beperken?

  1. Tijdelijke Werkloosheid wegens overmacht

De werknemer die geen opvangmogelijkheden heeft voor zijn kinderen, heeft recht om beroep te doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor :

  • Een minderjarig kind met wie hij samenwoont en dat niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan gaan omdat het kinderdagverblijf, de school of een deel van de school gesloten is ten gevolge van een maatregel die erop gericht is de verspreiding van het virus te beperken,
  • Een gehandicapt kind dat ten laste is, ongeacht de leeftijd van het kind, en dat zich niet naar het opvangcentrum voor gehandicapten kan begeven omwille van een sluiting ten gevolge van een maatregel die erop gericht is de verspreiding van het virus te beperken.

Dit verlof neemt de vorm aan van tijdelijke werkloosheid en is een recht van de werknemer. Het vereist dus geen akkoord van de werkgever. De werknemer die een beroep wenst te doen op dit recht dient hiervan de werkgever echter onverwijld te informeren.

Desgevallend kan een beroep gedaan worden op tijdelijke werkloosheid gedurende heel de periode waarin het minderjarig of gehandicapt kind in de onmogelijkheid verkeert om zich naar het kinderdagverblijf, de school of het opvangcentrum te begeven. Het beroep op tijdelijke werkloosheid is bovendien enkel mogelijk voor de dagen waarop de instelling (school, kinderdagverblijf) gewoonlijk open is en voor de dagen waarop contractueel voorzien is dat de werknemer tewerkgesteld zou zijn. Bijgevolg zal er geen beroep kunnen worden gedaan op tijdelijke werkloosheid tijdens de paasvakantie.

Echter kan de werknemer, die als gevolg van de nieuwe overheidsmaatregelen het kamp van zijn kind geannuleerd ziet worden, aanspraak maken op uitkeringen tijdelijke werkloosheid overmacht om zijn kind op te vangen tijdens de paasvakantie. In dit geval dient te werknemer in het bezit te zijn van een document waaruit blijkt dat het kamp waarvoor het kind was ingeschreven, geannuleerd wordt omwille van de overheidsmaatregelen. 

Bovendien is het interessant om te weten dat er ook een beroep kan worden gedaan op tijdelijke werkloosheid:

  • in geval van afstandsonderwijs dat wordt georganiseerd om de verspreiding van het virus te beperken,
  • indien de school, het kinderdagverblijf of het opvangcentrum voor gehandicapte personen niet gesloten is, maar aan de ouders wordt gevraagd de kinderen thuis te houden teneinde de verspreiding van het virus te beperken. Dit standpunt is nog niet officieel, maar de administratieve instructies van de RSZ zullen hoogstwaarschijnlijk binnenkort in die zin worden aangepast.

Gedurende deze periode zal de werknemer ten laste van de RVA werkloosheidsuitkeringen wegens overmacht ontvangen ten belope van 70% van het begrensd loon, alsook een aanvulling ten belope van 5,63 EUR per dag.

Indien u in dergelijke situatie verkeert, nodigen wij u uit contact op te nemen met uw dossierbeheerder, die u zal aangeven welke procedure u moet volgen om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aan te vragen.

  1. Telewerk

De werkgever kan de werknemers voor wie telewerk mogelijk is, steeds voorstellen om van thuis uit te werken terwijl zij hun kinderen aan het opvangen zijn, in plaats van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aan te vragen. Het thuiswerk kan perfect worden georganiseerd rond een flexibel schema in functie van de leeftijd van de kinderen en hun behoeften (b.v. later/vroeger beginnen of het werk in gedeelde shifts organiseren). Indien de werknemer akkoord is om van thuis uit te werken, heeft hij geen aanspraak op tijdelijke werkloosheid en zal hij recht hebben op het gewone loon voor het werk dat werd verricht.

  1. « Gewoon » verlof

Indien de werknemer tot slot niet van thuis uit wilt werken en ook geen gebruik wenst te maken van tijdelijke werkloosheid omdat hij bv. nog veel openstaande verlofdagen heeft staan, kan hij met akkoord van de werkgever, die de continuïteit van de dienst moet verzekeren, verlof aanvragen.

By Marie Verschueren
Teamleader Legal