VRAAG VAN DE MAAND - SEPTEMBER 2021

Welke regels voor telewerk zijn vanaf 1 september van toepassing?

  1. Principes

Naar aanleiding van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus, maakt telewerk sinds enkele maanden deel uit van het bedrijfsleven en de regels aangaande dit telewerk evolueren voortdurend.

Tot 31 augustus werd telewerken namelijk sterk aanbevolen, maar sinds 1 september werd deze aanbeveling geschrapt. In die zin werd onlangs het ministerieel besluit van 25 augustus 2021 gepubliceerd, waarin deze aanbeveling om te telewerken vanaf de maand september werd afgeschaft.

Concreet houdt dit in dat telewerken sinds 1 september niet langer sterk aanbevolen wordt. Niettemin zijn de werkgevers nog steeds verplicht passende preventiemaatregelen te nemen om de naleving van de regels van “social distancing” te garanderen en zo een maximaal niveau van bescherming te bieden.

Bijgevolg werden de bedrijven op het Overlegcomité van 20 augustus 2021 uitgenodigd om telewerk structureel te verankeren.

  1. Praktisch

Aangezien telewerk niet langer sterk wordt aanbevolen, is CAO nr. 149 omtrent het coronatelewerk, niet langer van toepassing. Bijgevolg zijn de overeenkomsten, die in het kader van deze CAO werden afgesloten, niet langer van toepassing.

Indien u toch een beroep wil blijven doen op telewerk (zoals op de bijeenkomst van het Overlegcomité werd aangeraden), moet u in het kader van CAO nr. 85 zogenaamd ‘structureel’ telewerk invoeren en daarvoor specifieke overeenkomsten afsluiten. Indien u een dergelijke modelovereenkomst wenst te ontvangen, kan u contact opnemen met de juridische dienst via uw dossierbeheerder of via het e-mailadres legal@ssn.be.

Voor bedrijven, die al vóór de coronacrisis een juridisch kader voor structureel telewerk hadden, blijven de bestaande overeenkomsten van toepassing.

Indien u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze juridische dienst via legal@ssn.be.

By Lindsay Barbera
Legal Advisor